,

Jom Qurban Bersama PASRelief

Qurban Mindanao PAS Relief

 

Bagaimana dengan penyertaan ibadah korban teman-teman pada tahun ini? Pastinya sekarang adalah waktu genting untuk mendaftarkan diri dengan mana-mana agensi terutamanya yang memilih untuk terlibat dengan misi korban dan agihan daging di luar negara.

Meskipun kita tidak dibenarkan ke luar negara, wakil PASRelief sedia membantu di sana. Teman-teman boleh memilih mana-mana pakej sumbangan yang ditawarkan. Jangan ketinggalan untuk bersama-sama PASRelief pada tahun ini menerusi misi korban dan akikah di Arakan Myanmar serta Mindanao Filipina.

Selain memberi kegembiraan kepada golongan kurang berkemampuan, ibadat korban sebenarnya adalah manifestasi kepatuhan hamba kepada perintah Allah SWT kerana bukan semua bersedia untuk memberi atau berkongsi apa yang dimilikinya.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan bagi tiap-tiap umat telah Kami syariatkan penyembelihan (korban), supaya mereka menyebut nama Allah terhadap binatang ternak yang telah direzekikan Allah kepada mereka, maka Tuhanku ialah Tuhan Yang Maha Esa, kerana itu berserah diri kamu kepada-Nya. Dan berilah khabar gembira kepada orang yang tunduk patuh (kepada Allah).” (Surah al-Hajj, ayat 34)

Semoga ibadat korban dapat dihayati dan meningkatkan ketakwaan kepada Allah SWT. Masih tidak terlambat untuk saudara dan saudari bersama PASRelief. Sumbangan boleh disalurkan menerusi Tabung Kemanusiaan PASRelief (Maybank – 564070614481).

https://www.facebook.com/1300614830014796/posts/3006521829424079/